Jul 27, 2009

Χρηματιστηριακό σκάνδαλο αγγίζει το βασιλικό οίκο του Κουβέιτ

Σοκ έχει προκαλέσει στους οικονομικούς κύκλους του Περσικού Κόλπου, η αυτοκτονία ενός κορυφαίου και καλά δικτυωμένου χρηματιστή του Κουβέιτ, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα.Πρόκειται για τον 37χρονο Αζέμ Αλ- Μπραϊκάν, επικεφαλής της εταιρείας Al Raya Επένδυση, η οποία ανήκει κατά 10% στην Citigroup Inc.

Εναντίον του Μπραϊκάν και δύο άλλων εταιρειών, οι αμερικανικές αρχές είχαν καταθέσει μήνυση με την κατηγορία ότι προσπορίσθηκαν αντικανονικά εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές μετοχών δύο αμερικανικών εταιρειών, της Harman International Industries Inc και της Textron Inc.

Η έρευνα για την Harman ξεκίνησε όταν την προηγούμενη Δευτέρα, η μετοχή της ανέβηκε για λίγο αφότου πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μία ιδιωτική επενδυτική εταιρεία με το όνομα Arabian Peninsula Croup, σχεδίαζε να την αγοράσει σε τιμή διπλάσια από την αγοραία αξία της. Η πληροφορία όμως αποδείχτηκε ψεύτικη, όπως ψεύτικη είχε αποδειχτεί παρόμοια προσφορά που είχε διαρρεύσει ότι θα γινόταν τον προηγούμενο Απρίλιο για την Textron από κονσόρτσιουμ εταιρειών από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Μπραϊκάν και εταιρείες που συνδέονται με αυτόν, κέρδισαν πάνω από 5 εκ.δολάρια από συναλλαγές των μετοχών των δύο εταιρειών, που έγιναν στην πιο κατάλληλη δυνατή στιγμή.

Συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η United Gulf Bank και η KIPCO Asset Management Co (KAMCO), που υποστηρίζουν ότι δεν είχαν κέρδη από τις αγοραπωλησίες των συγκεκριμένων μετοχών.
Πρόκειται για δύο εταιρείες του ομίλου Kuwait Projects Co (KIPCO), ο οποίος συνδέεται με σημαντικά μέλη της βασιλικής οικογένειας των αλ -Σαμπαχ που κυβερνά το Κουβέιτ. Σύμφωνα με αστυνομικό που βρισκόταν μπροστά στη διώροφη βίλα του Μπραϊκάν, ο χρηματιστής, ο οποίος δεν πήγε στο γραφείο την Κυριακή, πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στις χώρες του Κόλπου, έδωσε τέλος στη ζωή του, με μία σφαίρα στον κρόταφο.
«Ήταν εδώ στο γραφείο μέχρι τις 7 ή τις 8 το προηγούμενο βράδυ και δεν καταλαβαίνω γιατί αποφάσισε να δώσει τέλος», δήλωσε τηλεφωνικά υπάλληλος της εταιρείας.

Σε δήλωση που είχε κάνει στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερ την παραμονή της αυτοκτονίας του, ο χρηματιστής είχε αναφέρει ότι δεν έχει τίποτε να πει καθώς η υπόθεση «είναι στα χέρια των δικηγόρων πλέον» ενώ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα, είχε ανακοινώσει ότι ανέθεσε την υπεράσπιση του σε αμερικανό δικηγόρο. «Σας διαβεβαιώνω για την καλή νομική μου κατάσταση», έγραφε χαρακτηριστικά.
Ο Ρον Τζέφνερ, πρώην εισαγγελικός λειτουργός που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των χρηματιστηριακών απατών, διευκρίνισε ότι η μήνυση δεν πρόκειται να σταματήσει εξαιτίας του θανάτου του Μπραϊκάν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η προσωπική του περιουσία ωφελήθηκε οικονομικά και αυτό δεν το αλλάζει ο θάνατος του, ο ατυχής θάνατος του δεν ελαφρύνει την ευθύνη για το θέμα», είπε ο Τζέφνερ ενώ στις ΗΠΑ με δικαστική εντολή πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο του Μπραϊκάν όσο και των άλλων εταιρειών.
Του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη ο Μπαϊκράν, είχε προηγηθεί άλλο ένα στο οποίο εμπλεκόταν δύο μεγάλοι σαουδαραβικοί όμιλοι.

Πρόκειται για την Saad Group και την Ahmad Hamad Algosaibi & Bros με τη δεύτερη να έχει μηνύσει σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον επικεφαλής της πρώτης για απάτη σε μία υπόθεση στην οποία καταγγέλλονται αντικανονικές δανειακές ενέργειες ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή των αμερικανικών αρχών κατονομάζει μία τράπεζα του Μπαχρέιν και μία εταιρεία που συνδέεται με το κράτος του Κουβέιτ και αναμένεται να εστιάσει ακόμη περισσότερο στις ανησυχίες για τη διαφάνεια και το ασθενές ρυθμιστικό πλαίσιο στην περιοχή του κόλπου.
Το Κουβέιτ φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του αραβικού κόσμου αλλά είναι το μόνο αραβικό κράτος που δεν έχει ρυθμιστική αρχή στο χρηματιστήριο καθώς τα σχέδια παραμένουν τελματωμένα στο κοινοβούλιο εδώ και χρόνια.

«Είναι λυπηρό, κατά την κρίση έχουμε δει πολλούς ανθρώπους τόσο στον Κόλπο όσο και σε όλο τον κόσμο να ατιμάζονται, αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ως προς τους όρους και την ικανότητα του να διαχειρίζεται την πίεση», είπε κορυφαίος άραβας τραπεζίτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

No comments: