Feb 12, 2009

O γάμος σκοτώνει το σεξ

Μετά από τα πρώτα επτά χρόνια, ο γάμος γίνεται… “λευκός” για πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα. Στην αρχή τα ζευγάρια απολαμβάνουν το σεξ σχεδόν καθημερινά και την πρώτη διετία του γάμου οι σεξουαλικές επαφές είναι κατά μέσο όρο 13 φορές το μήνα. Μετά αρχίζει η “αραίωση” και τον πέμπτο χρόνο του γάμου το σεξ περιορίζεται στις 4 φορές το μήνα. Τον έβδομο χρόνο τα πράγματα φτάνουν σε οριακό σημείο και φαίνεται πως μια φορά το μήνα είναι αρκετή. Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από μια μεγάλη έρευνα ανάμεσα σε 18.000 ζευγάρια κάτω των 50 ετών που διεξήχθη από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι «τo σεξ είναι σήμερα ο μεγάλος απών από την καθημερινότητα του γάμου».
Ο έβδομος χρόνος του γάμου φαίνεται πως είναι μια κρίσιμη καμπή στην ερωτική ζωή των παντρεμένων που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση. Τα ζευγάρια είτε εξοικειώνονται με την παραίτηση από το σεξ είτε αναζητούν νέους ερωτικούς συντρόφους. Πιο τολμηρή στην αναζήτηση νέου συντρόφου είναι η Ελληνίδα, παρότι παρουσιάζει μια κατακόρυφη πτώση στην ερωτική επιθυμία μέσα στο γάμο, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.
Τα πρώτα χρόνια του γάμου η Ελληνίδα σπάνια απατά το σύντροφό της αλλά τον έβδομο χρόνο έχει πολύ λιγότερες αναστολές. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο πρώτα χρόνια το 19,5% των ανδρών και μόνο το 6% των γυναικών δηλώνουν ότι απιστούν αλλά τα ποσοστά αυτά τον έβδομο χρόνο είναι 56,5% για τους άνδρες και 64,5% για τις γυναίκες. Τελικά η απιστία φέρνει το διαζύγιο που είναι ευκολότερο όταν τα ζευγάρια αισθάνονται ότι μπορούν να ξαναφτιάξουν την κοινωνική τους ζωή – συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 35-39 ετών.
Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι Θεσσαλονικείς καταλήγουν πιο συχνά στο διαζύγιο από τους Αθηναίους. Σύμφωνα με δικηγορικές εκτιμήσεις η αναλογία διαζυγίων προς γάμους στη Θεσσαλονίκη είναι 1 προς 2 ενώ στην Αθήνα είναι 1 προς 3.


Προβλήματα δηλώνουν οι Ελληνίδες

Μια έρευνα που βασίστηκε σε απαντήσεις περισσότερων από 10.000 γυναικών, κατέγραψε ότι 1 στις 4 Ελληνίδες έχει μειωμένη επιθυμία για ερωτική επαφή. Από αυτές που δήλωσαν απροθυμία για σεξ, οι 6 στις 10 είναι παντρεμένες. Φαίνεται πάντως ότι το έλλειμμα σεξουαλικής επιθυμίας των Ελληνίδων οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους διότι το 80% έχει ικανοποιητικό οργασμό. Οι ερευνητές είπαν ότι προφανώς οι Ελληνίδες προσδοκούν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή στο γάμο αλλά δεν την εισπράττουν με αποτέλεσμα να “μπλοκάρουν” από το πρώτο βήμα της σεξουαλικής επαφής που είναι η επιθυμία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη διάρκεια της ερωτικής πράξης και τελικά το 13% των Ελληνίδων βιώνουν σωματικό πόνο που τις εμποδίζει να χαρούν το σεξ.

Ηθικόν ακμαιότατον δηλώνουν οι Έλληνες
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες παραμένουν σεξουαλικά δραστήριοι ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Η έρευνα έγινε επί 1.200 ανδρών ηλικίας 60 - 80 ετών εκ των οποίων οι μισοί δήλωσαν ότι έχουν επιθυμία για 15-20 σεξουαλικές επαφές το μήνα. Στην πράξη βέβαια μόνο το 8% των ανδρών δήλωσε ότι κάνει σεξ πάνω από 20 φορές το μήνα αλλά κι αυτό το ποσοστό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο για την τρίτη ηλικία. Ας σημειωθεί πάντως ότι στην έρευνα συμμετείχαν άτομα που δεν είχαν προβλήματα υγείας. Τελικά, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο υγιής άνδρας δεν αναστέλλει την ερωτική του δραστηριότητα και μπορεί να έχει καλή σεξουαλική ζωή μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

No comments: