Έρευνα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Stanford της California με επικεφαλή τον καθηγητή Alan Reyes, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερη εγκεφαλική ενέργεια προκειμένου να κατανοήσουν ένα αστείο, ωστόσο γελάνε περισσότερο «από την καρδιά τους» με αυτό, σε σχέση με το ανδρικό φύλο. Παράλληλα, όπως αποδείχθηκε, αναζητώντας ποιότητα στο χιούμορ, οι γυναίκες θα γελάσουν πολύ πιο δύσκολα με μία «κρυάδα».
Οι ερευνητές μελέτησαν, μέσω μαγνητικών τομογραφιών λειτουργικού συντονισμού (fMRI), τον εγκέφαλο 10 ανδρών και 10 γυναικών κατά τη διάρκεια επίδειξης διαφόρων καρτούν και αστείων εικόνων. Παράλληλα, τους ζήτησαν να πατήσουν κάποια κουμπιά προκειμένου να δείξουν πόσο τους άρεσε η κάθε εικόνα. Από τις αντιδράσεις των ατόμων που ανήκουν στα δύο φύλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου, ιδίως του προμετωπιαίου φλοιού προκειμένου να «επεξεργαστούν» ένα αστείο, ενώ οι ίδιες προτιμούν το «σοφιστικέ» χιούμορ και το απολαμβάνουν για περισσότερη ώρα από ότι οι άνδρες.
Οι άνδρες , από την άλλη, ενεργοποιούν περισσότερο τον επικλινή πυρήνα , το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα που γεννά η ανταμοιβή αλλά και με την ευχαρίστηση. Διαπίστωσαν με αυτόν τον τρόπο, ότι οι άνδρες περιμένουν εκ των προτέρων να γελάσουν με ένα αστείο, αλλά η ευχαρίστηση που τους προκαλεί, διαρκεί πολύ λιγότερο. Γενικά, έχει διαπιστωθεί ότι τα δύο φύλα κάνουν διαφορετική χρήση του χιούμορ. Για παράδειγμα, οι άντρες το χρησιμοποιούν περισσότερο για να ασκήσουν κριτική ή να επιβάλλουν την άποψή τους στις εκάστοτε συζητήσεις, ενώ αντίθετα οι γυναίκες επιδιώκουν μέσω του χιούμορ να εξυγιάνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Η ίδια επιστημονική ομάδα διεξάγει νέες έρευνες για να διαπιστώσει εάν όντως οι διαφορές αυτές είναι γενετικές ή εάν επηρεάζονται και από την ανατροφή και τις εμπειρίες των ατόμων που μελετήθηκαν.
No comments:
Post a Comment