Η αξιοπιστία και η ευσυνειδησία του ενός συντρόφου δεν ωφελούν μόνο μια σχέση, αλλά επίσης κάνουν καλό στην υγεία του άλλου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις μελέτησαν 2.000 ζευγάρια ενηλίκων άνω των 50 ετών και βρήκαν ότι κυρίως οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο όφελος στην υγεία τους, όταν έχουν σχέση ή είναι παντρεμένες με κάποιον άνδρα που είναι φιλότιμος, αξιόπιστος και ευσυνείδητος.
Η μελέτη, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Μπρεντ Ρόμπερτς, που δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό ?Psychological Science?, δείχνει ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πιο οργανωτικοί και υπεύθυνοι, πιο τυπικοί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και πιο αυτοπειθαρχημένοι.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ότι τέτοιοι χαρακτήρες ζουν περισσότερο κατά μέσο όσο, καθώς είναι πιο πιθανό να ασκούνται, να τρώνε υγιεινά, να μην καπνίζουν, να μην παίρνουν ναρκωτικά και να μην αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο στη ζωή τους, όλα πράγματα που εξηγούν γιατί έχουν καλύτερη υγεία. Επίσης τείνουν να έχουν πιο σταθερές σχέσεις και να εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη. Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι όλα αυτά δεν κάνουν μόνο καλό στους ίδιους, αλλά ότι τελικά η συμπεριφορά τους αυτή επίσης επηρεάζει θετικά την υγεία της συντρόφου τους.
Αντίθετα, οι πιο νευρωτικοί χαρακτήρες, που είναι και πιο αναξιόπιστοι, έχουν γενικά χειρότερη υγεία και λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις, ενώ δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην υγεία της συντρόφου τους.
No comments:
Post a Comment